Puby: Wodopoje Irlandii  - zerkamy na pierwsze strony przewodnika po irlandzkich pubach

Puby: Wodopoje Irlandii - zerkamy na pierwsze strony przewodnika po irlandzkich pubach

<<< powrót

W irlandzkiej kulturze pub stanowi coś na wzór przedłużenia salonu. Zamiast spotykać się w zaciszu własnych domów, Irlandczycy gremialnie odwiedzają puby, w których – ku przerażeniu wielu turystów – nierzadko można spotkać także dzieci. Wszystko za sprawą różnić w postrzeganiu pubu jako miejsca spotkań oraz specyficznej dla Irlandii kultury picia.

Zacznijmy od tego, że popularna w irlandzkich pubach wysoka blondynka w czarnej sukience (Guinness Draught) zawiera tylko 4,2% alkoholu, podczas gdy Jasny Pełny Żywiec to 5,6% zawartości alkoholu, a Żywiec Porter aż 9,5%. Liczby mówią same za siebie, piwo w Irlandii jest słabsze, a zatem można go wypić więcej… Ale nie na tym polega irlandzka kultura picia.

Puby w dużych miastach i na wsiach

Autorzy przewodnika po Irlandii Rick Steves i Pat O'Connor zwracają uwagę turystów na fakt, iż w dużych miastach takich jak Dublin paradoksalnie trudnym okazuje się trafienie do prawdziwego irlandzkiego pubu. Te, w niezmienionym stylu pozostały tylko w mniejszych miejscowościach i na wsiach, gdzie przy barach wciąż wiszą tabliczki informujące rodziców o tym, że dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia mogą przebywać w lokalu tylko do 8 pm, a więc godziny 20:00.

W dużych miastach puby coraz częściej przypominają polskie bary. Chcąc zarobić jak najwięcej właściciele decydują się na montaż telewizorów oraz gier wideo, które nie mają nic wspólnego z irlandzką tradycją wspólnego przesiadywania i biesiadowania z pintą Guinnessa w dłoni. W dużych miastach coraz trudniej też o puby z muzyka na żywo, po takie atrakcje trzeba się wybrać do irlandzkiego miasteczka, gdzie pub wciąż jeszcze pełni swoją dawną rolę – lokalnego salonu, w którym wszyscy się spotykają, żeby w przyjaznej atmosferze spędzić czas. Poza tym, w pubie nigdy nie pada!

Duma i nalewaki do piwa

Odwiedzając prawdziwy irlandzki pub należy pamiętać o jeszcze jednej bardzo ważnej kwestii. Irlandczycy są ogromnie dumni ze swojego piwa, co wyrażają odpowiednią formą nalewaków. Nalewaki z długimi rączkami służą do serwowania lokalnych trunków charakteryzujących się bogatym bukietem i oryginalnym smakiem. Krótkie rączki są zarezerwowane dla piw produkowanych na skalę masową i najczęściej pompowanych nie z beczek, a z kegów.

<<< powrót